Kaspersky
Question

Windows 10 Fast Startup Disables Kaspersky Antivirus ?

  • 29 November 2019
  • 8 replies
  • 103 views

Userlevel 1

Hello,

 

So i have fast startup enabled in Windows 10 and just noticed today when i turned on the PC that Kaspersky Antivirus didn’t start. By this i mean the KAV icon wasn’t in the taskbar tray.

 

I opened task manager but there was only 1 KAV exe.

Normally there 2 just like in this screenshot i attached.

 

Does Windows 10 fast startup mess with Kaspersky Antivirus startup ?

 

I mean is the fast startup too “fast” ? And it doesn’t give Kaspersky Antivirus actually time to startup properly ?

 

It never happened before only this is the 1st time.

Please if someone could reply, i’m really stressed out about this.


8 replies

Userlevel 7
Badge +6

Hello @Mike89,

Welcome back!

I can advise, based on experience, troubleshooting (for myself & others), and testing, fastboot may impact the correct startup and running of many software, not just Kaspersky. However, if an avp*.exe is in Taskmanager, your KAV is not disabled. 

To put your mind at ease, run your device in both modes, for a 5 day period each. 

If, at the end of the fastboot period, the issue is replicated and you remain concerned, raise a case https://my.kaspersky.com/techsupport#/requests/new, with Kaspersky Technical Support, include a GSI & Windows Logs, Support may also require Traces, they will guide you with the collection of these. 

Thank you

Userlevel 1

@FLOOD

Thanks for the info, this is kinda what i was thinking of doing also, try testing it a few days.

 

But the thing is i’m already using fast startup for over 2 weeks now. It’s just over 2 weeks since i installed Windows 10.

 

But this is the 1st time that this has happened with Kaspersky Antivirus 2020 in over 2 weeks. I’m not saying it will happen again, but just wish i’d knew if it will and if fast startup is what caused the issue today.

Userlevel 7
Badge +6

Hello  @Mike89,

You’re welcome!

Thank you for replying. 

You’ve done the fastboot test phase, the issue has occured once, do a normal boot test cycle, if the issue repeats (in either phase), log the issue with the Technical Team, include the necessary data. They will analyse everything and advise. 

Importantly, as long as there is an avp*.exe in Task Manager, your KAV is not disabled. 

IF KAV was disabled, Windows would warn you. 

Thank you. 

 

Userlevel 1

@FLOOD 

Well normally there are 2 exes in task manager. If you can please look at that screenshot from my 1st post.

 

Here’s the screenshot, i posted it again.:relaxed:

 

I’d rather just wait and see if this happens again. Maybe it was just a 1 time thing. I mean in over 2 weeks this has only happened once so maybe it won’t happen again or if it does perhaps it will happen over 6 months or so.

 

In the screenshot i posted there are 2 exes but when this happened there was only 1 exe so that’s why i’m kinda confused as to wether or not KAV was working.

 

I also did wait like 3-4 minutes to see if maybe KAV starts up but it didn’t. At least, there was no icon in the taskbar tray.

Userlevel 7
Badge +6

Hello  @Mike89,

Thanks for posting back.

I did look. 
I responded to your concerns, your information and to “Please if someone could reply, i’m really stressed out about this”, others may give you different advice.

IF KAV was disabled, Windows will warn you.  
You can test this, exit KAV, see how Windows "alerts” you, pause KAV, see how Windows "alerts” you. 

Regarding the icon in the Taskbar, did you check “hidden icons”, how have you configured Icon Notifications? 

Best regards. 

Userlevel 1

@FLOOD 

Thanks again for all the help, sorry if i was kind of a “headache” but as i said this was really stressing me out.

 

Gonna wait and see and if it happens again then i’ll try with the Windows 10 normal startup and see if it fixes the issue.

 

Also, if the issue isn’t resolved in both fast and normal startups then should i contact techical support ?

Userlevel 7
Badge +6

Hello  @Mike89,

You’re not a :head_bandage:  at all. The reason I responded and have given you the advice I’ve given, is to support you and let you know, KAV is not disabled, Windows will warn you. 

This type of issue needs to be diagnosed via traces, testing, resetting software, more traces, testing, TS are the team to do that. 

Regarding the icon in the Taskbar, did you check “hidden icons”, how have you configured Icon Notifications? 

Best regards. 

Userlevel 1

@FLOOD

Sorry for the late reply.

Yes i did check the “hidden icons” in the taskbar and the Green KAV icon wasn’t there.

 

But does KAV 2020 normally use 2 exes ?

 

Because when KAV didn’t start i was looking with task manager there was only 1 exe that was running. I would guess the other exe was the one of the application not showing up in the taskbar ?

 

I have noticed that newer versions of KAV however seem to use 2 exes of the application.

 

I really have no idea what happened but it’s very confusing to say the least. :thinking:

Reply / Ответить